Baseball Essential’s 2017 Major League Baseball Season Trivia

Page 5 Answers:

  1. True-or-False: Madison Bumgarner became the first pitcher in MLB history to hit two home runs on Opening Day, as the Giants knocked off the Diamondbacks in early April. Answer: False. Bumgarner did hit two home runs on Opening Day, but a Mark Melancon blown save spoiled the party as the D-Backs won.
  2. For what High-A affiliate of the New York Mets did Tim Tebow, formerly a Heisman Trophy winner, play for in 2017? Answer: the St. Lucie Mets of the Florida State League.
  3. Name the three playoff teams that replaced their manager after the 2017 season ended. Answer: New York Yankees (Joe Girardi out, Aaron Boone in), Washington Nationals (Dusty Baker out, Dave Martinez in), and Boston Red Sox (John Farrell out, Alex Cora in).
  4. The Yankees and Cubs set an MLB record for most total strikeouts in a game, with 48. In what inning did that game end? Answer: the 18th inning.
  5. Name four out of the six players that had their numbers retired by their respective franchises in 2017. Answer: Derek Jeter (NYY), Frank Robinson (CLE), David Ortiz (BOS), Mark Buehrle (CHW), Edgar Martinez (SEA), Ivan Rodriguez (TEX).
  6. Which team became the first ever to hit a home run in each of the first seven innings of a game in September of 2017? Answer: the Twins hit a home run in each of the first seven innings in a 16-0 rout of the San Diego Padres.
  7. Zach Britton netted his 55th consecutive save attempt converted by closing out a win against the Astros on July 23rd. Is that an American League record? Answer: Yes.
  8. True-or-False: Aroldis Chapman and Kenley Jansen each recorded their 200th career save in 2017. Answer: True.
  9. On June 3rd, MLB set a record for most grand slams in a single day, as seven different players knocked a grand slam. Name at least three of those seven that hit four-run home runs as part of a record day. Answer: Kyle Schwarber, Travis Shaw, Chris Taylor, Matt Adams, Ian Desmond, Albert Pujols, and Mike Zunino.
  10. 13 players in MLB history have compiled five extra base hits in a single game. Which player did so in 2017? Answer: Jose Ramirez hit three doubles and two home runs on September 4 against Detroit.

And there you have it. I hope it cured the craving for baseball we all have deep inside of us, and that you aren’t a baseball lummox or cretin. Report back the top page to see where you land in the rankings, and keep your eyes peeled to Baseball Essential as time goes by.

Leave a Reply